Neitsytniemen Kartano Imatra

Neitsytniemen historia

Neitsytniemen Kartano on tärkeä maamerkki valtakunnallisesti merkittävässä kulttuuriympäristössä kalaisan Vuoksen varrella Imatralla.

Neitsytniemen Kartano siirtyi Jaana ja Jari Tirrin omistukseen huhtikuussa 2019. Heidän unelmanaan on säilyttää 120-vuotias kartano osana kansallismaisemaa vielä tuleville sukupolville.

Neitsytniemen Kartanon maisemissa ovat kautta aikojen viihtyneet niin taiteilijat kuin aateliset. Nykyisen, Vuoksen rannalla sijaitsevan kartanon rakennutti tilanomistaja Edvard von Nottbeck vuonna 1900. Kartanon suunnitteli arkkitehti Karl August Wrede, jonka käden jälki näkyy myös Tampereella sijaitsevassa Milavida-palatsissa. Kerrotaan, että kartanon pohjapiirustus suunniteltiin muistuttamaan Yhdysvaltojen presidentin kesäasuntoa. Neitsytniemen Kartano oli Nottbeckien kesänviettopaikka, jossa he nauttivat luonnosta ja järjestivät seurapiiritapahtumia. Heidän loistokkaisiin juhliinsa olivat tervetulleita vain korkea-arvoiset vieraat ja paikalliset saivat vain kuulla tarinoita notkuvista juhlapöydistä, arvokkaista vieraista sekä iloisesta puheensorinasta.

Nottbeck sukua 1910-luvulla Nottbeckin perhe kuvattuna 1910

Neitsytniemen historia ulottuu kauemmaksi. Ensimmäinen maininta alueesta on 1650-luvulta, jolloin paikalla sijaitsi Ruotsin kruunun alaisuudessa toimiva ratsutila. 1700-luvulla alueen omistajuus siirtyi Venäjän vallan aikana Viipurista kotoisin olevalle Zilliacuksen kauppiassuvulle, jotka nimesivät alueen Neitsytniemeksi.

Zilliacuksen suku hallitsi aluetta 150 vuotta. He rakennuttivat alueelle sen ensimmäisen kartanon ja kutsuivat luokseen kulttuuriväkeä. Alue veti puoleensa tunnettuja taiteilijoita, jotka hakivat Saimaalta ja Vuokselta inspiraatioita töihinsä. Tunnetuimpia vieraita tuolloin ovat olleet Albert Edelfelt ja Zacharias Topelius.

Nykyinen kartanorakennus on ollut myös Tornatorin ja Enson omistuksessa. Tällöin kartano oli tehtaanjohtajien virka-asunto ja edustustila, jonne vietiin korkea-arvoisia vieraita, kuten presidentti Relander. Tänä aikana kartanoa laajennettiin kahdella lisäsiivellä ja kartanoa remontoitiin sekä sisältä että ulkoa.

Kartanon omistus siirtyi Imatran kaupungille vuonna 1984, jolloin myös päätettiin palauttaa kartano alkuperäiseen asuunsa. Neitsytniemen Kartanoa käytettiin kaupungin juhlahuoneistona ja sen Tainionkosken puoleinen pääty luovutettiin kaupungin historiallisen museon käyttöön.

Paluu alkuperäiseen loistokkuuteen

Vuosien varrella kartanon omistajat ja asukkaat ovat vaihtuneet. Kartanon sisustus sekä ulkopuoli on kokenut monenlaisia muutoksia aina kunkin omistajan mieltymysten ja tarpeiden mukaan. Nykyiset omistajat haluavat palauttaa kartanoon sen alkuperäisen loiston, joka Nottbeckien aikaan kartanossa oli.

Neitsytniemen kartano on yksi Imatran tunnetuimmista ja rakastetuimmista rakennuksista. Tämä näkyi myös marraskuussa 2020 paikallislehti Uutisvuoksen yleisöäänestyksessä, jossa kartano äänestettiin Imatran kauneimmaksi rakennukseksi!

Varaa esittelykierros Kartanossa!

Tule kokemaan Neitsytniemen arvokas ilmapiiri, jossa historian havinan todella tuntee. Kartanon rouva järjestää tilauksesta esittelykierroksia ryhmille. Kierroksella kuulet tarinoita Neitsytniemen mielenkiintoisesta ja monivaiheisesta historiasta.

Kartanokierrokset kestävät noin tunnin ja kierroksen päätteeksi pääset nauttimaan leivoskahvit Vihreässä Salongissa. Kierroksen hinta on 20 €/hlö. (Minimi 4 hlö tai 80 €)

Varaa aika esittelykierrokselle:

Puh. 045 658 1900 tai sähköpostitse info@neitsytniemenkartano.fi

NEITSYTNIEMEN KARTANON OMISTAJAT

  • 1743-1887 Zilliacuksen suku
  • 1887-1889 Vapaaherra Langenskiöld
  • 1889-1914 Tilanomistaja Edvard von Nottbeck (nykyinen  kartanorakennus rakennettiin Nottbeckien toimesta)
  • 1914-1932 Tornator
  • 1932-1984 Enso-Gutzeit Osakeyhtiö
  • 1985-2019 Imatran kaupunki
  • 2019- Jaana ja Jari Tirri